KWF: 11 miljoen om kanker fundamenteel te ontrafelen

KWF Kankerbestrijding heeft 10,9 miljoen euro toegekend aan 17 nieuwe onderzoeken naar kanker. Alle projecten richten zich op fundamentele vraagstukken binnen de oncologie: hoe ontstaat kanker, hoe groeit kanker, hoe zaait kanker uit en op welke processen kunnen we ingrijpen? Alpe d’HuZes financiert 8 van de 17 onderzoeken voor een totaalbedrag van 4 miljoen euro.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn het afweersysteem, de tumoromgeving, uitzaaigedrag, DNA-herstel, leververvetting en een proefdiervrije kweektechniek. Alle onderzoeken leveren onmisbare kennis op voor nieuwe doorbraken in de preventie, opsporing en behandeling van kanker.

Het betreft de eerste ronde toekenningen van dit jaar, gericht op fundamenteel onderzoek. Alle zeventien onderzoeken gaan dit jaar van start. “Fundamenteel onderzoek is een ontdekkingsreis waarmee we kanker stap voor stap in kaart brengen en beter leren begrijpen. De uitkomst is niet te voorspellen, maar onderweg openen allerlei deuren waarmee we patiënten vooruit kunnen helpen", aldus Carla van Gils, directeur van KWF.

Alpe d’HuZes is hard op weg om in 2024 samen met de deelnemers, sponsoren en vrijwilligers opnieuw een mooi financieel resultaat te boeken om zo ook een significante bijdrage te leveren aan de volgende ronde van toekenningen later dit jaar.

Lees meer over de gekozen projecten op de site van KWF.

https://www.kwf.nl/nieuws/toekenningen-call-2024-1